Gombafasírt zabpehellyel

Gombafasírt zabpehellyel diétás ebédre!

Nagyon szeretem a zöldségfasírtokat, de nemcsak azért, mert nagyon finomak, hanem amiatt is, mert szerintem a túlzásba vitt húsfogyasztás – ami egy fogyókúra során gyakran előfordul – akár ugyanolyan káros tud lenni, mintha életmódot sem váltottunk volna. (Főleg napjaink agyon antibiotikumozott húsai mellett….)

De félre a rémisztgetéssel, a zöldségfasírtok egyszerűen fantasztikusak. Többször készítettem már, különféle alapanyagokból, így például karfiolból, cukkiniből vagy brokkoliból is.

Diétás Gombafasírt zabpehellyel

Gombafasírt zabpehellyel recept

Gombafasírt hozzávalók (családi, kb. 4 adag):

  • 50 dkg csiperke gomba apróra vágva
  • 3 dkg kókuszolaj + 5 dkg a sütéshez
  • 1 közepes vöröshagyma (5 dkg) apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • himalája só, bors ízlés szerint
  • 2 db M-es tojás (összesen 10 dkg)
  • 10 dkg apró szemű zabpehely
  • 3 dkg zabkorpa
  • ízlés szerint friss petrezselyemzöld vagy más zöldfűszer (el is hagyható)

Gombafasírt készítése:

  1. A kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát.
  2. Kb. 2 percig pirítjuk a hagymákat a kókuszolajon, majd rátesszük az apróra vágott gombát, amit aztán megszórunk egy kevés himalája sóval és őrölt fekete borssal.
  3. Fedő nélkül nagy lángon addig pirítjuk a hagymát és a gombát együtt, amíg a levének a nagy része elpárolog, majd levesszük a tűzhelyről és az egészet kihűtjük.
  4. A kihűlt gombaraguhoz hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojásokat és a zabkorpát, majd egynemű, fasírt sűrűségű masszává állítjuk össze.
  5. A sütéshez a kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítjuk.
  6. Amíg felmelegszik, a kezünk ügyébe készítünk egy kis tálkában langyos vizet, amiben majd a kezünket fogjuk megnedvesíteni a zabpelyhes gombfasírt megformázásakor.
  7. Formázhatjuk hagyományos kerek gombafasírtnak, vagy a képen látható hosszúkás formájúnak.
  8. A hosszúkás fasírtok mérete: 5 cm hosszú, 2 cm vastag.
  9. A forró kókuszolajban mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk (sütőpapíron, sütőben is süthető!).
  10. Ha megsültek, papírtörlőre szedjük ki őket, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.
  11. Diétás köreteket (kuszkuszt, bulgurt vagy barna rizst) javaslok hozzá, de natúr joghurttal kikevert light majonézzel vagy bármilyen diétás mártogatóssal fogyasztható!

A zabpelyhes gombafasírt tápértéke:

100 gramm tartalmaz:

  • 121 kcal-t,
  • 12 g szénhidrátot,
  • 5,2 g fehérjét,
  • 6 g zsírt.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?