Gombafasírt zabpehellyel diétás ebédre!
Nagyon szeretem a zöldségfasírtokat, de nemcsak azért, mert nagyon finomak, hanem amiatt is, mert szerintem a túlzásba vitt húsfogyasztás – ami egy fogyókúra során gyakran előfordul – akár ugyanolyan káros tud lenni, mintha életmódot sem váltottunk volna. (Főleg napjaink agyon antibiotikumozott húsai mellett….)
De félre a rémisztgetéssel, a zöldségfasírtok egyszerűen fantasztikusak. Többször készítettem már, különféle alapanyagokból, így például karfiolból, cukkiniből vagy brokkoliból is.
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Gombafasírt zabpehellyel recept
Gombafasírt hozzávalók (családi, kb. 4 adag):
- 50 dkg csiperke gomba apróra vágva
- 3 dkg kókuszolaj + 5 dkg a sütéshez
- 1 közepes vöröshagyma (5 dkg) apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- himalája só, bors ízlés szerint
- 2 db M-es tojás (összesen 10 dkg)
- 10 dkg apró szemű zabpehely
- 3 dkg zabkorpa
- ízlés szerint friss petrezselyemzöld vagy más zöldfűszer (el is hagyható)
Gombafasírt készítése:
- A kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát.
- Kb. 2 percig pirítjuk a hagymákat a kókuszolajon, majd rátesszük az apróra vágott gombát, amit aztán megszórunk egy kevés himalája sóval és őrölt fekete borssal.
- Fedő nélkül nagy lángon addig pirítjuk a hagymát és a gombát együtt, amíg a levének a nagy része elpárolog, majd levesszük a tűzhelyről és az egészet kihűtjük.
- A kihűlt gombaraguhoz hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojásokat és a zabkorpát, majd egynemű, fasírt sűrűségű masszává állítjuk össze.
- A sütéshez a kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítjuk.
- Amíg felmelegszik, a kezünk ügyébe készítünk egy kis tálkában langyos vizet, amiben majd a kezünket fogjuk megnedvesíteni a zabpelyhes gombfasírt megformázásakor.
- Formázhatjuk hagyományos kerek gombafasírtnak, vagy a képen látható hosszúkás formájúnak.
- A hosszúkás fasírtok mérete: 5 cm hosszú, 2 cm vastag.
- A forró kókuszolajban mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk (sütőpapíron, sütőben is süthető!).
- Ha megsültek, papírtörlőre szedjük ki őket, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.
- Diétás köreteket (kuszkuszt, bulgurt vagy barna rizst) javaslok hozzá, de natúr joghurttal kikevert light majonézzel vagy bármilyen diétás mártogatóssal fogyasztható!
- Airfryerben (forrólevegős fritőzben) is süthető.
100 g zabpelyhes gombafasírt átlagos tápértéke:
- 140 kcal,
- 6 g szénhidrát,
- 13 g fehérje,
- 8 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!