Gombafasírt zabpehellyel

Gombafasírt zabpehellyel diétás ebédre!

Nagyon szeretem a zöldségfasírtokat, de nemcsak azért, mert nagyon finomak, hanem amiatt is, mert szerintem a túlzásba vitt húsfogyasztás – ami egy fogyókúra során gyakran előfordul – akár ugyanolyan káros tud lenni, mintha életmódot sem váltottunk volna. (Főleg napjaink agyon antibiotikumozott húsai mellett….)

De félre a rémisztgetéssel, a zöldségfasírtok egyszerűen fantasztikusak. Többször készítettem már, különféle alapanyagokból, így például karfiolból, cukkiniből vagy brokkoliból is.

Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Diétás Gombafasírt zabpehellyel

Gombafasírt zabpehellyel recept

Gombafasírt hozzávalók (családi, kb. 4 adag):

  • 50 dkg csiperke gomba apróra vágva
  • 3 dkg kókuszolaj + 5 dkg a sütéshez
  • 1 közepes vöröshagyma (5 dkg) apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • himalája só, bors ízlés szerint
  • 2 db M-es tojás (összesen 10 dkg)
  • 10 dkg apró szemű zabpehely
  • 3 dkg zabkorpa
  • ízlés szerint friss petrezselyemzöld vagy más zöldfűszer (el is hagyható)

Gombafasírt készítése:

  1. A kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát.
  2. Kb. 2 percig pirítjuk a hagymákat a kókuszolajon, majd rátesszük az apróra vágott gombát, amit aztán megszórunk egy kevés himalája sóval és őrölt fekete borssal.
  3. Fedő nélkül nagy lángon addig pirítjuk a hagymát és a gombát együtt, amíg a levének a nagy része elpárolog, majd levesszük a tűzhelyről és az egészet kihűtjük.
  4. A kihűlt gombaraguhoz hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojásokat és a zabkorpát, majd egynemű, fasírt sűrűségű masszává állítjuk össze.
  5. A sütéshez a kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítjuk.
  6. Amíg felmelegszik, a kezünk ügyébe készítünk egy kis tálkában langyos vizet, amiben majd a kezünket fogjuk megnedvesíteni a zabpelyhes gombfasírt megformázásakor.
  7. Formázhatjuk hagyományos kerek gombafasírtnak, vagy a képen látható hosszúkás formájúnak.
  8. A hosszúkás fasírtok mérete: 5 cm hosszú, 2 cm vastag.
  9. A forró kókuszolajban mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk (sütőpapíron, sütőben is süthető!).
  10. Ha megsültek, papírtörlőre szedjük ki őket, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.
  11. Diétás köreteket (kuszkuszt, bulgurt vagy barna rizst) javaslok hozzá, de natúr joghurttal kikevert light majonézzel vagy bármilyen diétás mártogatóssal fogyasztható!
  12. Airfryerben (forrólevegős fritőzben) is süthető.

100 g zabpelyhes gombafasírt átlagos tápértéke:

  • 140 kcal,
  • 6 g szénhidrát,
  • 13 g fehérje,
  • 8 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Vélemény, hozzászólás?