Diétás-e a fehér tönkölyliszt? – Ne hagyd magad átverni!

Print Friendly, PDF & Email

Fehér tönkölyliszt: egy liszt aminek a neve azt sugallja, hogy egészségesebb, mint a hagyományos (sima) búzaliszt.

Tudom, felcsillant a szemed, amikor megláttad az üzletben a fehér tönkölylisztet (TBL-70), hiszen rá van írva, hogy tönkölyliszt és az csak egészséges lehet.

Amikor pedig kipróbáltad, azt gondoltad, valódi csodára találtál, hiszen végre ugyanolyan finom, puha, levegős, ropogós kérgű kenyeret/zsemlét/kiflit/kalácsot…stb. tudtál sütni belőle, mint régen a sima lisztből?

Gondolkodtál azon, hogy mitől lehet ez a hatalmas különbség a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszthez képest?

Egyáltalán felmerült benned, hogy nem minden diétás, ami tönköly?

Valóban diétás-e a fehér tönkölyliszt?

Azért, hogy ez kiderüljön, vegyük sorra a különbségeket a sima liszthez és a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszthez (TBL-300) képest!

Fehér tönkölyliszt

A fehér tönkölyliszt alapanyaga

A fehér tönkölyliszt tönkölybúzából készül (csak úgy, mint a teljes kiőrlésű testvére), míg a sima liszt közönséges búzából.

Tény, hogy a tönkölybúza fehérjetartalma, vitamin és ásványi anyag tartalma magasabb, mint a közönséges búzáé, tehát 1-0 a tönkölybúza javára!

Ezeket az előnyöket viszont egy dologgal el lehet rontani: az őrléssel (vagyis az őrlés mikéntjével).

Fehér tönkölyliszt őrlése (‘gyártása”)

Az őrlési eljárás során a fehér tönkölyliszt esetében ugyanúgy szétválasztják a magbelsőtől a csírát és a korpát, mint a fehér liszt gyártása során.

Ez a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt esetében nem történik meg, az a csírával és a korpával együtt megőrölt tönkölybúzából készül. Így a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt az őrlés után is gazdagabb rostokban, mint a rostjaitól megfosztott fehér társa.

Tudnod kell, hogy a csírában és a korpában rejlik a liszt rosttartalma (ami diétássá tesz egy lisztet), ami gondoskodik arról, hogy a lisztben lévő szénhidrátok lassan szívódjanak fel.

Ez által a fehér tönkölyliszt éppúgy rostszegény, szénhidrátja pedig egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrát, mint a fehér liszté, tehát a glikémiás indexe (vércukorszint emelő képessége) is magas. Vagyis gyors ch, amit egy fogyókúrázó, cukorbeteg vagy inzulinrezisztens nagy ívben kerül!

A jó szénhidrátokról bővebben ITT >>> Lassan felszívódó szénhidrátok listája.

Mivel a fehér tönkölyliszt esetében csak a magas fehérjetartalmú magbelsőt őrlik meg, így a sikértartalma is magasabb, mint a teljes kiőrlésű tönkölylisztnek. Ez a titka annak, hogy olyan csodaszép, fehér, púderes állagú csak épp nem egészséges péksütik, piskóták sülnek belőle, épp úgy, mint a fehér lisztből.

Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek

Diétás a fehér tönkölyliszt?

Vonjuk le a következtetést!

Lisztet bármilyen magból lehet őrölni. Közönséges búzából is lehet egészséges lisztet gyártani (ez a teljes kiőrlésű búzaliszt), ha nem távolítják el a búzaszem értékes részeit.

A fehér tönkölyliszt esetében sajnos éppúgy eltávolítják, mit a fehér liszt gyártása során, ezért a fehér tönkölylisztnek éppúgy semmi köze a diétás étrendhez, mint az (okkal)  mumusként kezelt sima fehér búzalisztnek!

Úgy is mondhatnám, hogy az egész egy marketingfogás!

És hogy miért láthatsz egyébként megbízható, hiteles diétás gasztroblogokon fehér tönkölylisztet egyes receptek hozzávalói között?

Megmondom: az állagjavítás miatt.

Pont azért, amiért a teljes kiőrlésű és néhány szénhidrátcsökkentett lisztkeverékek használatánál is a gyártó max. 30 %-ban ajánlja, hogy keverd sima fehér liszttel, hogy tökéletesebb állaga legyen a belőle sütött diétás kenyérnek, kelt tésztának…stb.

Ettől viszont a fehér tönkölyliszt még nem lesz diétás, max. az a liszt diétás, ami nagyobb arányban szerepel a hozzávalók között. Ennek köszönhető, hogy diétás ételekben is helyet kaphat a fehér tönkölyliszt (bár van ettől jobb megoldás szerintem).

Szóval ne hagyd magad átverni!

Mint ahogy nem minden arany, ami fénylik, igaz a lisztekre is! Nem minden diétás, ami tönköly! 

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!

Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!

Jó sütést a valóban diétás lisztekkel! 

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

FIGYELMEZTETÉS: a fehér tönkölyliszt, és a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt is gluténtartalmú lisztek, fogyasztásuk lisztérzékenyek számára TILOS!!!

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

Vélemény, hozzászólás?