Diétás töltött paprika zabpehellyel, csirkemellből

Print Friendly, PDF & Email

Diétás töltött paprika zabpehellyel, csirkemellből készítve.

Ízében semmiben sem különbözik a hagyományos töltött paprikától, de az okos szénhidrátfogyasztás jegyében fehér rizs helyett zabpehellyel készült (bulgurral, basmati rizzsel is készíthető), a sertéshússal készült töltött paprikához képest pedig egy zsírszegény, diétás ebéd.

A diétás paradicsommártást sem feltétlenül kell sűríteni, de ez attól függ, hogy milyen paradicsommal dolgozol: bolti paradicsomsűrítményekkel nem igényel sűrítést, de ha házi paradicsomlével készíted (mint én is), akkor egy minimális, kókuszolajjal és zabpehelyliszttel készült rántást lehet rárakni.

Mire figyelj a diétás töltött paprikához felhasználásra kerülő bolti sűrített paradicsom, illetve paradicsomlé kiválasztásakor?

Természetesen a címkéjét mindig olvasd el, és elsősorban azt a paradicsomsűrítményt vagy paradicsomlevet válaszd, ami minél magasabb %-ban tartalmaz paradicsomot, minimális mennyiségben sót vagy citromsavat. (A citromsavat azért adják a sűrített paradicsomhoz, hogy megőrizze a szép piros színét. Nem káros az egészségre, a cukormentes eperlekvár készítésénél is használtam már.)

Olyan paradicsom készítményt ne vegyél le soha a polcról, ami tartósítószert, ízfokozót, módosított keményítőt vagy mesterséges aromát tartalmaz. (Persze a legjobb, ha nyáron, amikor friss, szabadföldi paradicsomot lehet kapni, befőzöl saját készítésű paradicsomlevet – ha van rá lehetőséged.)

És még egy érdekesség (legalábbis van, aki ezen meglepődik): az én anyukám a töltött paprikát tejfölös habarással készíti. Kóstoltad már tejföllel? 🙂

Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Diétás töltött paprika

Diétás töltött paprika recept

Diétás töltött paprika hozzávalók (6 db-hoz):

  • 0,5 kg (6 db) tölteni való fehérpaprika (elhagyható, paprika szezonon kívül diétás paradicsomos húsgombócként szoktam elkészíteni)
  • 0,5 kg darált csirkemell
  • 5 dkg apró szemű zabpehely (EZT HASZNÁLOM – kedvezménnyel!)
  • 1 tojás
  • 4 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 1 nagy gerezd (1 dkg) fokhagyma lereszelve
  • himalája só, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 0,5 liter házi paradicsomlé vagy cukormentes, adalékmentes sűrített paradicsom
  • 1 liter víz
  • 3 evőkanál (3 dkg) folyékony kókuszolaj
  • 2 dkg zabpehelyliszt
  • pár csepp folyékony stevia ízlés szerint (elhagyható vagy más cukorhelyettesítővel pótolható)

Elkészítése:

Diétás töltött paprika

  1. Egy nagyobb lábasban – amibe majd bele fognak férni a betöltött paprikák – fedő alatt közepes lángon felforraljuk a vizet, majd adunk hozzá himalája sót.
  2. Amíg a víz felforr, a paprikát kicsumázzuk a következőképpen: egyik kezünkben megfogjuk a paprikát, a másik kezünkkel pedig a szárát és egy határozott mozdulattal belenyomjuk a szárát a csumával együtt a paprika belsejébe, majd kihúzzuk belőle. (A kihúzott csumát eltehetjük későbbre egy levesbe vagy diétás pörköltbe, nagyon finom ízt fog adni neki.)
  3. A darált csirkemellet alaposan összekeverjük a fűszerekkel (sóval, borssal, paprikával), a zabpehellyel, a fokhagymával, vöröshagymával és a tojással, majd egy teáskanál segítségével a kicsumázott paprikákba töltjük.  .
  4. A megtöltött paprikákat a forrásban lévő sós vízbe tesszük és az újraforrástól számított kb. fél óráig fedő alatt, kis lángon főzzük. (Ha nem fér bele az összes hús a paprikákba, vizes kézzel formáljunk gombócokat és tegyük a paprikák mellé a lábasba!)
  5. Fél óra elteltével ráöntjük a vízben pancsikoló töltött paprikákra a sűrített paradicsomot/paradicsomlevet, jól összekeverjük, majd további fél óráig fedő alatt főzzük.
  6. Ez után levesszük a fedőt és attól függően, hogy paradicsomsűrítményt vagy paradicsomlevet használunk, szükség esetén a kókuszolajból és zabpehelylisztből készített világos rántással besűrítjük a paradicsommártást. (Sűrített paradicsom esetén nem szükséges a rántás, elég, ha levesszük a fedőt a lábasról és hagyjuk elfőni a sűrített paradicsom alól a vizet addig, amíg kellő sűrűségű paradicsommártást nem kapunk.)

Diétás töltött paprika

Diétás töltött paprika tápérték adatai:

100 gramm diétás töltött paprika (rántás nélkül) tartalmaz:

  • 40 kcal-t,
  • 3,8 g szénhidrátot,
  • 5,5 g fehérjét,
  • 0,53 g zsírt.

100 gramm diétás töltött paprika (zabpehelylisztes rántással) tartalmaz:

  • 51 kcal-t,
  • 4,3 g szénhidrátot,
  • 5,6 g fehérjét,
  • 1,67 g zsírt.

Még több diétás ebéd receptet találsz itt >>> Diétás Ebéd Receptek

Még több darált húsos recept ötlet ITT >>> Diétás Darált Húsos Receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Diétás töltött paprika zabpehellyel
Kovács Anett fotója
 

Vélemény, hozzászólás?