Diétás töltött paprika zabpehellyel, csirkemellből

Diétás töltött paprika zabpehellyel, csirkemellből készítve.

Ízében semmiben sem különbözik a hagyományos töltött paprikától, de az okos szénhidrátfogyasztás jegyében fehér rizs helyett zabpehellyel készült, a sertéshússal készült töltött paprikához képest pedig egy zsírszegény, diétás ebéd.

A diétás paradicsommártást sem feltétlenül kell sűríteni, de ez attól függ, hogy milyen paradicsommal dolgozol: bolti paradicsomsűrítményekkel nem igényel sűrítést, de ha házi paradicsomlével készíted (mint én is), akkor egy minimális, kókuszolajjal és zabpehelyliszttel készült rántást lehet rárakni.

Mire figyelj a diétás töltött paprikához felhasználásra kerülő bolti sűrített paradicsom, illetve paradicsomlé kiválasztásakor?

Természetesen a címkéjét mindig olvasd el, és elsősorban azt a paradicsomsűrítményt vagy paradicsomlevet válaszd, ami minél magasabb %-ban tartalmaz paradicsomot, minimális mennyiségben sót vagy citromsavat. (A citromsavat azért adják a sűrített paradicsomhoz, hogy megőrizze a szép piros színét. Nem káros az egészségre, a cukormentes eperlekvár készítésénél is használtam már.)

Olyan paradicsom készítményt ne vegyél le soha a polcról, ami tartósítószert, ízfokozót, módosított keményítőt vagy mesterséges aromát tartalmaz. (Persze a legjobb, ha nyáron, amikor friss, szabadföldi paradicsomot lehet kapni, befőzöl saját készítésű paradicsomlevet – ha van rá lehetőséged.)

És még egy érdekesség (legalábbis van, aki ezen meglepődik): az én anyukám a töltött paprikát tejfölös habarással készíti. Kóstoltad már tejföllel? 🙂

Diétás töltött paprika

Diétás töltött paprika recept

Diétás töltött paprika hozzávalók (6 db-hoz):

  • 0,5 kg (6 db) tölteni való fehérpaprika
  • 0,5 kg darált csirkemell
  • 5 dkg apró szemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 4 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 1 nagy gerezd (1 dkg) fokhagyma lereszelve
  • himalája só, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 0,5 liter házi paradicsomlé vagy cukormentes, adalékmentes sűrített paradicsom
  • 1 liter víz
  • 3 evőkanál (3 dkg) folyékony kókuszolaj
  • 2 dkg zabpehelyliszt
  • pár csepp folyékony stevia ízlés szerint (elhagyható vagy más cukorhelyettesítővel pótolható)

Elkészítése:

Diétás töltött paprika

  1. Egy nagyobb lábasban – amibe majd bele fognak férni a betöltött paprikák – fedő alatt közepes lángon felforraljuk a vizet, majd adunk hozzá himalája sót.
  2. Amíg a víz felforr, a paprikát kicsumázzuk a következőképpen: egyik kezünkben megfogjuk a paprikát, a másik kezünkkel pedig a szárát és egy határozott mozdulattal belenyomjuk a szárát a csumával együtt a paprika belsejébe, majd kihúzzuk belőle. (A kihúzott csumát eltehetjük későbbre egy levesbe vagy diétás pörköltbe, nagyon finom ízt fog adni neki.)
  3. A darált csirkemellet alaposan összekeverjük a fűszerekkel (sóval, borssal, paprikával), a zabpehellyel, a fokhagymával, vöröshagymával és a tojással, majd egy teáskanál segítségével a kicsumázott paprikákba töltjük.  .
  4. A megtöltött paprikákat a forrásban lévő sós vízbe tesszük és az újraforrástól számított kb. fél óráig fedő alatt, kis lángon főzzük. (Ha nem fér bele az összes hús a paprikákba, vizes kézzel formáljunk gombócokat és tegyük a paprikák mellé a lábasba!)
  5. Fél óra elteltével ráöntjük a vízben pancsikoló töltött paprikákra a sűrített paradicsomot/paradicsomlevet, jól összekeverjük, majd további fél óráig fedő alatt főzzük.
  6. Ez után levesszük a fedőt és attól függően, hogy paradicsomsűrítményt vagy paradicsomlevet használunk, szükség esetén a kókuszolajból és zabpehelylisztből készített világos rántással besűrítjük a paradicsommártást. (Sűrített paradicsom esetén nem szükséges a rántás, elég, ha levesszük a fedőt a lábasról és hagyjuk elfőni a sűrített paradicsom alól a vizet addig, amíg kellő sűrűségű paradicsommártást nem kapunk.)

Diétás töltött paprika

Diétás töltött paprika tápérték adatai:

100 gramm diétás töltött paprika (rántás nélkül) tartalmaz:

  • 40 kcal-t,
  • 3,8 g szénhidrátot,
  • 5,5 g fehérjét,
  • 0,53 g zsírt.

100 gramm diétás töltött paprika (zabpehelylisztes rántással) tartalmaz:

  • 51 kcal-t,
  • 4,3 g szénhidrátot,
  • 5,6 g fehérjét,
  • 1,67 g zsírt.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Print Friendly
 

Vélemény, hozzászólás?