Diétás töltött paprika zabpehellyel, csirkemellből készítve.
Ízében semmiben sem különbözik a hagyományos töltött paprikától, de az okos szénhidrátfogyasztás jegyében fehér rizs helyett zabpehellyel készült (bulgurral, basmati rizzsel is készíthető), a sertéshússal készült töltött paprikához képest pedig egy zsírszegény, diétás ebéd.
A diétás paradicsommártást sem feltétlenül kell sűríteni, de ez attól függ, hogy milyen paradicsommal dolgozol: bolti paradicsomsűrítményekkel nem igényel sűrítést, de ha házi paradicsomlével készíted (mint én is), akkor egy minimális, kókuszolajjal és zabpehelyliszttel készült rántást lehet rárakni.
Mire figyelj a diétás töltött paprikához felhasználásra kerülő bolti sűrített paradicsom, illetve paradicsomlé kiválasztásakor?
Természetesen a címkéjét mindig olvasd el, és elsősorban azt a paradicsomsűrítményt vagy paradicsomlevet válaszd, ami minél magasabb %-ban tartalmaz paradicsomot, minimális mennyiségben sót vagy citromsavat. (A citromsavat azért adják a sűrített paradicsomhoz, hogy megőrizze a szép piros színét. Nem káros az egészségre, a cukormentes eperlekvár készítésénél is használtam már.)
Olyan paradicsom készítményt ne vegyél le soha a polcról, ami tartósítószert, ízfokozót, módosított keményítőt vagy mesterséges aromát tartalmaz. (Persze a legjobb, ha nyáron, amikor friss, szabadföldi paradicsomot lehet kapni, befőzöl saját készítésű paradicsomlevet – ha van rá lehetőséged.)
És még egy érdekesség (legalábbis van, aki ezen meglepődik): az én anyukám a töltött paprikát tejfölös habarással készíti. Kóstoltad már tejföllel? 🙂
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Diétás töltött paprika recept
Diétás töltött paprika hozzávalók (6 db-hoz):
- 0,5 kg (6 db) tölteni való fehérpaprika (elhagyható, paprika szezonon kívül diétás paradicsomos húsgombócként szoktam elkészíteni)
- 0,5 kg darált csirkemell
- 5 dkg MyProtein 100 % zabpehely (IDE kattintva Neked is jár rá 20-40 % kedvezmény!)
- 1 tojás
- 4 dkg vöröshagyma apróra vágva
- 1 nagy gerezd (1 dkg) fokhagyma lereszelve
- himalája só, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors ízlés szerint
- 0,5 liter házi paradicsomlé vagy cukormentes, adalékmentes sűrített paradicsom
- 1 liter víz
- 3 evőkanál (3 dkg) folyékony kókuszolaj
- 2 dkg zabpehelyliszt
- pár csepp folyékony stevia ízlés szerint (elhagyható vagy más cukorhelyettesítővel pótolható)
Elkészítése:
- Egy nagyobb lábasban – amibe majd bele fognak férni a betöltött paprikák – fedő alatt közepes lángon felforraljuk a vizet, majd adunk hozzá himalája sót.
- Amíg a víz felforr, a paprikát kicsumázzuk a következőképpen: egyik kezünkben megfogjuk a paprikát, a másik kezünkkel pedig a szárát és egy határozott mozdulattal belenyomjuk a szárát a csumával együtt a paprika belsejébe, majd kihúzzuk belőle. (A kihúzott csumát eltehetjük későbbre egy levesbe vagy diétás pörköltbe, nagyon finom ízt fog adni neki.)
- A darált csirkemellet alaposan összekeverjük a fűszerekkel (sóval, borssal, paprikával), a zabpehellyel, a fokhagymával, vöröshagymával és a tojással, majd egy teáskanál segítségével a kicsumázott paprikákba töltjük. .
- A megtöltött paprikákat a forrásban lévő sós vízbe tesszük és az újraforrástól számított kb. fél óráig fedő alatt, kis lángon főzzük. (Ha nem fér bele az összes hús a paprikákba, vizes kézzel formáljunk gombócokat és tegyük a paprikák mellé a lábasba!)
- Fél óra elteltével ráöntjük a vízben pancsikoló töltött paprikákra a sűrített paradicsomot/paradicsomlevet, jól összekeverjük, majd további fél óráig fedő alatt főzzük.
- Ez után levesszük a fedőt és attól függően, hogy paradicsomsűrítményt vagy paradicsomlevet használunk, szükség esetén a kókuszolajból és zabpehelylisztből készített világos rántással besűrítjük a paradicsommártást. (Sűrített paradicsom esetén nem szükséges a rántás, elég, ha levesszük a fedőt a lábasról és hagyjuk elfőni a sűrített paradicsom alól a vizet addig, amíg kellő sűrűségű paradicsommártást nem kapunk.)
Diétás töltött paprika tápérték adatai:
100 gramm diétás töltött paprika (rántás nélkül) tartalmaz:
- 40 kcal-t,
- 3,8 g szénhidrátot,
- 5,5 g fehérjét,
- 0,53 g zsírt.
100 gramm diétás töltött paprika (zabpehelylisztes rántással) tartalmaz:
- 51 kcal-t,
- 4,3 g szénhidrátot,
- 5,6 g fehérjét,
- 1,67 g zsírt.
Még több diétás ebéd receptet találsz itt >>> Diétás Ebéd Receptek
Még több darált húsos recept ötlet ITT >>> Diétás Darált Húsos Receptek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!