Szénhidrátcsökkentett édesburgonyás pogácsa (diétás krumplis pogácsa)

Édesburgonyás pogácsa, avagy diétás krumplis pogácsa csökkentett szénhidráttartalommal.

Ki ne szeretné a puha krumplis pogácsát? Szerintem nincs is ilyen ember.

Én viszont még sosem sütöttem és hiába a sütőzseni Anyukám, Ő sem, így kénytelen voltam az Interneten utánanézni, hogy hogyan is készül?

Így botlottam bele Szoky konyhájának videójába, aki hagyományos alapanyagokból süt csodálatos süteményeket.

Az Ő receptje volt a kiindulópont , de természetesen alaposan átdolgoztam, főleg az alapanyagokat illetően.

A végeredmény isteni, álompuha, foszlós, éppen eléggé sós diétás krumplis pogácsa lett, amiből aztán másnap reggelire nagy “hűűű, háááá, ahhhh, de isteni finom” szavakkal kommentelve pár darabot el is csemegéztem.

MÁS!

Ami egyébként magát az édesburgonyát illeti: 2021-re eljutottunk odáig, hogy már tudjuk, igazából nagyon kevés a különbség a hagyományos krumplihoz képest (legalábbis ami a felszívódást, kalória és szénhidráttartalmat illeti), ha még lepürésítjük, azzal gyors felszívódásúvá is válik.

Megfelelően kiválasztott diétás liszttel társítva ezt a felszívódást azonban lelassíthatjuk és ez történt a jelen esetben is, így alacsonyabb lett a szénhidráttartalma és lassabb felszívódásúvá is vált.

Szénhidrátcsökkentett édesburgonyás pogácsa (diétás krumplis pogácsa)

Édesburgonyás pogácsa recept

Édesburgonyás pogácsa hozzávalók (kb. 40 db-hoz):

  • 50 dkg Dia Wellness 50 % szénhidrátcsökkentett liszt+2 dkg a szóráshoz
  • 15 dkg hideg vaj
  • 40 dkg főtt – áttört édesburgonya (nyersen mérve)
  • 2 tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
  • 1,5 dl 1,5 %-os langyos tej (vagy növényi tej, esetleg víz)
  • 1 csg (7 g) instant élesztő
  • 2 dkg só

Édesburgonyás pogácsa elkészítése

  • A megpucolt, kockára vágott édesburgonyát sós vízben puhára főzzük, a vizet teljesen leöntjük róla és krumplinyomón áttörjük.
  • A szénhidrátcsökkentett lisztet a vajjal elmorzsoljuk (vagy aprítógépben összedolgozzuk, esetleg robotgép dagasztó spiráljával is dolgozhatunk).
  • A vaj-liszt keverékhez hozzáadjuk az áttört, kihűtött édesburgonyát és jól beledolgozzuk.
  • Az édesburgonyás-vajas-lisztes keverékhez adjuk a tojások sárgáit és a langyos tejet, majd tovább dagasztjuk a tésztát.
  • A félig bedagasztott tésztához ekkor adjuk hozzá a sót, majd fényes felületű, a tál falától elváló tésztává dolgozzuk ki.
  • A tálat folpack-kal letakarjuk és meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára vagy szilikonlapra borítjuk és kb. 2 cm vékonyra kinyújtuk.
  • A kinyújtott tésztát 1-2 cm-ként egy éles késsel beirdaljuk.
  • Kb. 4-5 cm átmérőjű, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (vagy ekkora méretű pohárral)  kiszaggatjuk a pogácsákat.
  • A leeső részeket újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk, amíg el nem fogy.
  • A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, majd felvert tojással megkenjük a tetejét.
  • 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szénhidrátcsökkentett édesburgonyás pogácsa (diétás krumplis pogácsa) Dia Wellness 50 szénhidrátcsökkentett lisztből

100 g édesburgonyás pogácsa átlagos tápértéke:

  • 266 kcal,
  • 22 g szénhidrát,
  • 11 g fehérje,
  • 13g zsír.

1 db édesburgonyás pogácsa átlagos tápértéke (40 db egyforma méretű, súlyú pogácsa esetén):

  • 90 kcal,
  • 7 g szénhidrát,
  • 4 g fehérje,
  • 4 g zsír.

Még több diétás pogácsa receptet találsz ITT >>> Diétás Pogácsa Receptek

Még több recept édesburgonyából >>> Édesburgonyás Receptek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Édesburgonyás pogácsa
Fercsi Linda fotója – “Sziasztok. Ma Andi édesburgonyás pogácsáját sütöttem (bár csak fél adagban és nem Dw lisztből,mert az nincs itthon éppen). Nagyon finom 🥰 köszönöm a receptet 😊”
 

Vélemény, hozzászólás?