Szénhidrátcsökkentett kinyomós keksz, cukormentes aprósütemény

Kinyomós keksz diétásan, cukor nélkül, szénhidrátcsökkentett lisztből.

Ha diétás keksz kerül szóba, általában mindenki (szerintem Te is) a csúnyácska, de nagyon egészséges zabpelyhes kekszre gondol. Hétköznapra az tökéletesen meg is felel, de vannak olyan alkalmak pl. karácsony, céges buli, vagy más vendégség, amikor illik olyan édességet tenni az asztalra, ami amellett, hogy diétás, még szép is.

Na, az ilyen alkalmakra érdemes elővenni a kamra rejtekéből a rég nem használt keksz kinyomót és elkészíteni ezt a szénhidrátcsökkentett, cukormentes kinyomós kekszet.

Kinyomós keksz diétásan, szénhidrátcsökkentett lisztből
Kinyomós keksz diétásan, szénhidrátcsökkentett lisztből

Diétás kinyomós keksz recept (alaptészta)

Diétás kinyomós keksz hozzávalók:

  • 35 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 5 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 0,5 dl víz
  • egy csipet himalája só

Kinyomós keksz készítése:

  1. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük az édesítőszerrel és a sóval.
  2. Hozzáadjuk a tojást és tovább habosítjuk, amíg egynemű nem lesz.
  3. Robotgéppel belekeverjük a szénhidrátcsökkentett lisztet és hozzáadjuk a vizet.
  4. Miután belekevertük a lisztet az édesítős, tojásos vajba, kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.
  5. 4-5 részre osztva a kinyomó hengerbe adagoljuk és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk a kekszeket.
  6. (Lehet közel nyomni egymáshoz, nem nőnek meg sütés közben.)
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Megjegyzéseim a diétás kinyomós keksz kinyomásához:

🍪 Nekem általában 1 nyomás elég volt egy normál keksz megformázásához, de nem mindig vágta el a gép, így jó, ha a kezünk ügyében van egy kés, amivel rá tudunk segíteni, ha szükséges.

🍪 Nem tudom, mitől függ, hogy mikor vágja el és mikor nem, mert ugyanaz a készülék ugyanazt a tésztát egyszer elvágta, egyszer nem.  

🍪 Állítólag az is befolyásolja, hogy sütőpapírt használunk alá vagy sütőpapír nélkül, hideg tepsire nyomjuk a kekszeket.

🍪 Én mindenképp sütőpapírt akartam használni, egyrészt mert sütőpapír nélkül a tepsit ki kell zsírozni/vajazni, ami nem diétás (tovább növeli a zsírtartalmat), másrészt pedig a nagy gáztepsit nem is tudtam volna hol lehűteni (a hűtőbe nem fér be). Aki kipróbálja a hideg tepsis megoldást, mesélje el, hogy azon valóban jobban működik-e a keksz formázása? 🙂

Kinyomós keksz diétásan, szénhidrátcsökkentett lisztből
Kinyomós keksz diétásan, szénhidrátcsökkentett lisztből

Kinyomós keksz ízesítés ötletek az Olvasóimtól:

Mindenkinél diéta és ízlésfüggő, hogy mivel ízesíti a kinyomós kekszet.

Jó tudni viszont, hogy a legtöbb hozzáadott fűszerrel valamennyivel még csökken a szénhidráttartalom.

  • citromos/narancsos kinyomós keksz (reszeljünk bele a tésztába egy citrom/narancs héját és adjunk a tésztához 1 ek. víz helyett 1 ek. frissen facsart citrom/narancslevet),
  • kakaós (2 ek.), kávés, fahéjas vagy mézeskalács ízű kinyomós keksz (a fűszereket a tésztához szükséges vízzel keverjük össze és úgy gyúrjuk bele a tésztába – a kávés ízesítésnél ajánlom a Dia Wellness 3 az 1-ben cukormentes instant kávét),
  • diós, mogyorós, mandulás, kókuszos kinyomós kinyomós keksz (1-2 evőkanál lisztet cseréljünk le 1-2 evőkanál darált dióra, mogyoróra, mandulára, kókuszreszelékre), ❗❗❗ Jó, ha tudod, hogy a hozzáadott olajos magvak emelik a kész, amúgy sem zsírszegény keksz zsírtartalmát, ami negatívan befolyásolhatja a fogyást!
  • céklás kinyomós keksz (adjunk a liszthez egy kevés céklaport. Céklapor ITT kapható!)
  • sós kinyomós keksz (édesítő helyett tegyünk a tésztába 1-2 kávéskanál himalája sót és fűszerezzük ízlés szerint pl. őrölt köménnyel, szárított zöldfűszerekkel…stb.) – személyes véleményem, hogy a keksz kinyomó formák inkább édes kekszhez illenek jobban, de akinek ez nem akadály, készítheti sósan is. Végül is, miért ne? 😉

Még több diétás keksz receptet találsz ITT >>> Diétás Keksz Receptek

100 g szénhidrátcsökkentett kinyomós keksz átlagos tápértéke (az alaptésztáé, ízesítés nélkül):

  • 407 kcal,
  • 16 g (lassú) szénhidrát,
  • 13 g fehérje,
  • 30 g zsír.

Ha mindezt hagyományosan, fehér liszttel és cukorral készítenénk, 10 dkg 368 kcal, 43 g (gyors) szénhidrátot, 4 g fehérjét, és 20 g zsírt tartalmazna.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

életmódváltó gasztroblogger

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

Melyik a legfinomabb szénhidrátcsökkentett tészta?

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. támogatta.)

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?