Diétás gombapörkölt ebédre, mivel mással, mint nokedlivel vagy szénhidrátcsökkentett tésztával!
Ennek az egyszerű magyaros ételnek az egy fokkal egészségesebb változatát csak azért teszem fel ide a diétás blogomra, mert tudom, hogy rajtam kívül még nagyon sokan szeretitek és lehetséges egy fokkal diétásabban elkészíteni.
Amin el lehet csúszni diéta szempontjából, az a zsiradék mennyisége: ha zabnokedlivel vagy szénhidrátcsökkentett tésztával, nokedlivel szeretnéd enni a diétás gombapörköltet, minél kevesebb zsiradékkal készítsd és a képen látható mennyiségű szafttal (szóval szinte semennyivel) edd!
(Mivel a sok zsíros szaft+magasabb szénhidráttartalmú étel kombinációjától csak úgy ragad a háj!).
Még egy plusz pont jár a diétás gombapörköltnek azért is, mert jól esik néha egy-két húsmentes napot tartani egy héten, még akkor is, ha pl. én soha senki és semmilyen divat kedvéért nem lennék vegán.
Ez persze nem azt jelenti, hogy a gomba bármilyen szempontból is pótolná a húst, hiszen a tévhitekkel ellentétben 100 gramm csiperkegombának csupán 3 gramm a fehérje tartalma, de pl. a laskagombának is csak 2 g (van, ahol 6 g-ot írnak). Cserébe viszont a szénhidráttartalma se magas, 3-6 gramm fajtától függően.
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Diétás gombapörkölt recept
Diétás gombapörkölt hozzávalók:
- 4 dkg kókuszzsír
- 5 dkg vöröshagyma
- 0,5 kg csiperkegomba
- 2 db kisebb (vagy 1 db nagyobb) zöldpaprika (bocsi, de elfelejtettem lemérni)
- 2 db paradicsom (bocsi, de elfelejtettem lemérni)
- himalája só ízlés szerint,
- 5 g adalékmentes ételízesítő (elhagyható)
- 1 g őrölt bors,
- 5 g pirospaprika
- 0,5 dl + 3,5 dl víz
Diétás gombapörkölt elkészítése:
- A pörkölt alaphoz apróra vágott vöröshagymát a kókuszolajon megdinszteljük.
- Ha a vöröshagymát megdinszteltük, félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk őrölt piros paprikával és őrölt fekete borssal, majd gyors mozdulatokkal elkeverjük.
- Felöntjük 0,5 dl vízzel, majd visszatesszük a tűzhelyre és „zsírjára pirítjuk”, vagyis addig forraljuk, amíg a víz elpárolódik a pörkölt alapból és csak szaft marad.
- Az így elkészített pörkölt alapra rátesszük a gombát, a feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát.
- Megsózzuk, és felengedjük a maradék 3,5 dl vízzel.
- Fedő alatt közepes fokozaton pároljuk, amíg a gomba összeesik.
- Ha a gomba összeesett, levesszük a fedőt, megszórjuk az ételízesítővel és addig főzzük, amíg a víz elfő róla és csak a szaft marad a gomba alatt.
Diétás köretek pörkölthöz:
Túrós zabnokedli (diétás nokedli zabpehelylisztből)
Szénhidrátcsökkentett nokedli Dia Wellness -50 % lisztből
CSUPÁN 2 g szénhidráttartalmú diétás nokedli recept (extrán ch csökkentett)
Diétás gombapörkölt főzés előtt (a paprika azért fagyos, mert még a tavalyi termést vettem ki a fagyasztóból!)
100 g diétás gombapörkölt tápértéke (köret nélkül és a paprika, paradicsom súlya nélkül, mivel sajnos a rutinszerű főzésben elfelejtettem lemérni):
- 43 kcal,
- 2 g szénhidrát,
- 1,4 g fehérje,
- 3,6 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!