Diétás gombapörkölt alakbarát nokedlivel

Diétás gombapörkölt ebédre, mivel mással, mint nokedlivel vagy szénhidrátcsökkentett tésztával!

Ennek az egyszerű magyaros ételnek az egy fokkal egészségesebb változatát csak azért teszem fel ide a diétás blogomra, mert tudom, hogy rajtam kívül még nagyon sokan szeretitek és lehetséges egy fokkal diétásabban elkészíteni.

Amin el lehet csúszni diéta szempontjából, az a zsiradék mennyisége: ha zabnokedlivel vagy szénhidrátcsökkentett tésztával, nokedlivel szeretnéd enni a diétás gombapörköltet, minél kevesebb zsiradékkal készítsd és a képen látható mennyiségű szafttal (szóval szinte semennyivel) edd!

(Mivel a sok zsíros szaft+magasabb szénhidráttartalmú étel kombinációjától csak úgy ragad a háj!).

Még egy plusz pont jár a diétás gombapörköltnek azért is, mert jól esik néha egy-két húsmentes napot tartani egy héten, még akkor is, ha pl. én soha senki és semmilyen divat kedvéért nem lennék vegán.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a gomba bármilyen szempontból is pótolná a húst, hiszen a tévhitekkel ellentétben 100 gramm csiperkegombának csupán 3 gramm a fehérje tartalma, de pl. a laskagombának is csak 2 g (van, ahol 6 g-ot írnak). Cserébe viszont a szénhidráttartalma se magas, 3-6 gramm fajtától függően.

Diétás gombapörkölt

Diétás gombapörkölt recept

Diétás gombapörkölt hozzávalók:

  • 4 dkg kókuszzsír
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 0,5 kg csiperkegomba
  • 2 db kisebb (vagy 1 db nagyobb) zöldpaprika (bocsi, de elfelejtettem lemérni)
  • 2 db paradicsom (bocsi, de elfelejtettem lemérni)
  • himalája só ízlés szerint,
  • 5 g adalékmentes ételízesítő (elhagyható)
  • 1 g őrölt bors,
  • 5 g pirospaprika
  • 0,5 dl + 3,5 dl víz

Diétás gombapörkölt elkészítése:

  1. A pörkölt alaphoz apróra vágott vöröshagymát a kókuszolajon megdinszteljük.
  2. Ha a vöröshagymát megdinszteltük, félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk őrölt piros paprikával és őrölt fekete borssal, majd gyors mozdulatokkal elkeverjük.
  3. Felöntjük 0,5 dl vízzel, majd visszatesszük a tűzhelyre és “zsírjára pirítjuk”, vagyis addig forraljuk, amíg a víz elpárolódik a pörkölt alapból és csak szaft marad.
  4. Az így elkészített pörkölt alapra rátesszük a gombát, a feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát.
  5. Megsózzuk, és felengedjük a maradék 3,5 dl vízzel.
  6. Fedő alatt közepes fokozaton pároljuk, amíg a gomba összeesik.
  7. Ha a gomba összeesett, levesszük a fedőt, megszórjuk az ételízesítővel és addig főzzük, amíg a víz elfő róla és csak a szaft marad a gomba alatt.

Diétás köretek pörkölthöz:

Diétás nokedli zabpehelylisztből

Szénhidrátcsökkentett nokedli

Diétás gombapörkölt recept

Diétás gombapörkölt recept

Diétás gombapörkölt főzés előtt (a paprika azért fagyos, mert még a tavalyi termést vettem ki a fagyasztóból!)

100 g diétás gombapörkölt tápértéke (köret nélkül és a paprika, paradicsom súlya nélkül, mivel sajnos a rutinszerű főzésben elfelejtettem lemérni):

  • 43 kcal,
  • 2 g szénhidrát,
  • 1,4 g fehérje,
  • 3,6 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?