Bevált almás zabpalacsinta recept, ami nem szakad!

Almás zabpalacsinta recept diétás reggelire vagy desszertként uzsonnára életmódváltóknak!

A zabpalacsinta az első számú diétás palacsinta recept, amit minden diétázó legalább egyszer elkészít életében!

Ez a diétás almás palacsinta egészségesen, fehér liszt helyett házilag őrölt zabpehelylisztből (darált zabpehelyből) készült, de bolti zabpehelylisztből, zablisztből is elkészíthető.

A zabpehelyliszt rosttartalmának köszönhetően a zabpalacsinta szénhidráttartalma lassan, fokozatosan szívódik fel, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, nagyon laktató és fele annyi palacsintával is jóllaksz belőle, mint amennyit a hagyományosból meg tudtál enni!

Mitől olyan jó ez az almás zabpalacsinta recept?

  • nem ragad le,
  • nem szakad szét sütés közben,
  • szépen feltekerhető,
  • laktató,
  • nem tartalmaz tejet,
  • nem tartalmaz hozzáadott cukrot,
  • nem tartalmaz fehér lisztet,
  • lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz,
  • zsírszegény,
  • gluténmentes zablisztből készítve lisztérzékenyek is ehetik!

Diétás almás zabpalacsinta darált zabpehelyből

Almás Zabpalacsinta recept:

Almás Zabpalacsinta hozzávalók (10 db átlagos méretű palacsintához):

  • 3 db M-es tojás
  • 15 gramm Dia Wellness negyedannyi édesítő (a palacsinta tésztába)
  • 15 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt vagy házilag finomra őrölt zabpehely
  • 1 db kisebb alma megpucolva, magház nélkül lereszelve (nálam így 8,5 dkg)
  • 0,5 liter víz (sima vagy szódavíz)
  • 1 csipet himalája só
  • kevés kókuszolaj a serpenyő megkenéséhez (a tésztába nem kell!)

Almás zabpalacsinta elkészítése:

  1. A tojásokat felütjük és egy tálban lazán felverjük.
  2. A tojásokhoz adjuk az édesítőt és a reszelt almát, majd belekeverjük a zablisztet/darált zabpelyhet.
  3. A zabpalacsinta tésztát folyamatos kevergetés mellett felöntjük a vízzel és csomómentesre keverjük. (Ekkor a palacsinta tészta még nagyon híg.)
  4. A palacsinta tésztát 5 percig állni hagyjuk, közben felforrósítjuk a palacsintasütőt.
  5. A felforrósított palacsintasütőt hajszál vékonyan, szilikonos ecset segítségével megkenjük olvasztott kókuszzsírral – fontos, hogy ne az olajjal együtt forrósítsuk fel a palacsintasütőt, hanem csak akkor kenjük meg a zsiradékkal, ha már forró, egyébként a kókuszolaj hamar megég!).
  6. Egy palacsintához kicsivel több, mint fél levesszedő kanál palacsintatésztát a kiolajozott palacsintasütőbe adagolunk, majd a hagyományos palacsinta sütésnél megszokott mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk benne.
  7. Ha a palacsinta egyik oldala megsült (lehet látni, ahogy a szélétől a közepe felé haladva elveszíti a tészta a nyers színét, kb. 2 perc alatt), egy hosszú, lapos kés vagy palacsintás lapát segítségével átfordítjuk a másik oldalára és kb. 2 perc alatt azt is megsütjük.
  8. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogy a zabpalacsinta tésztája.
  9. A kisült palacsintákat megtöltjük az édesítővel összekevert őrölt fahéjjal, kakaóporral esetleg cukormentes, édes túróval.

Tipp: egyszerre csak a receptben szereplő egy adagot keverd be, mert dupla (vagy tripla) adagnál már nagyon besűrűsödik, aztán hígíthatod és végül szakadni fog! 

100 gramm almás zabpalacsinta átlagos tápértéke (töltelék nélkül):

  • 85 kcal
  • 12 g szénhidrát
  • 3 g zsír
  • 4 g fehérje

1 db almás zabpalacsinta tápértéke (töltelék nélkül):

  • 76 kcal,
  • 11 g szénhidrát,
  • 4 g fehérje,
  • 3 g zsír.

Még több diétás palacsinta receptet találsz ITT >>> Diétás Palacsinta Receptek

Még több diétás palacsinta töltelék ötletért kattints ide >>>  Diétás palacsinta töltelékek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

 

Vélemény, hozzászólás?