Fetás bulgursaláta – a legfinomabb diétás ebéd!

Bulgursaláta sok friss zöldséggel.

Nagyon finom diétás ebéd, mivel nemcsak zöldségekből és öntetből áll, hanem a nagyon laktató és egészséges bulgur adja az alapját.

Mivel semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

A bulgur hatása a fogyásra és a vércukorszintre:

Fogyókúra szempontjából az egyik legjobb diétás köret választás a bulgur.

A bulgur nem új találmány: a törökök és a közel-keleti konyha már több ezer éve használja!

A bulgur percek alatt elkészíthető diétás köret, ami nemcsak elkészítésben, hanem külsőre is hasonlít a a rizsre (viszont pergősebb, mint a rizs).

A bulgur glikémiás indexe:

A bulgur glikémiás indexe valamivel alacsonyabb, mint a barna rizsé. A bulgur GI : 48 (közepes), barna rizs GI: 50

A bulgur ötször annyi rostot tartalmaz, mint a barna rizs, így

  • nemcsak tökéletesen eltelít, hanem
  • tovább érzed magad jóllakottnak tőle,
  • egyensúlyban tartja a vércukorszintet,
  • megszünteti a székrekedést is, továbbá
  • csökkenti a vastagbélrák és epekő kialakulásának kockázatát.
  • Vastartalma kiemelkedő, mangán tartalma hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Ha eddig nem ismerted a bulgurt, itt olvass róla bővebben >>> Mi a bulgur? A legfontosabb tudnivalók életmódváltóknak

Ezek már elég nyomós érvek a bulgursaláta recept elkészítése és megkóstolása mellett, igaz? 🙂

Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Bulgursaláta fetával és friss zöldségekkel
Bulgursaláta fetával és friss zöldségekkel

Bulgursaláta recept

Hozzávalók (2 adag):

  • 17 dkg bulgur 
  • 3 dl víz
  • 2 szál lila újhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 10 szem olajbogyó
  • 5 dkg feta
  • 1 nagy csokor menta (elhagyható, de nem érdemes 😉 )
  • só, extra szűz olivaolaj
  • 4 db római salátalevél a tálaláshoz

Bulgursaláta elkészítése: 

  1. Forraljuk fel a vizet egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe öntsük bele a bulgurt!
  2. Fedjük le, húzzuk le a tűzhelyről és hagyjuk hogy a bulgur a teljes vízmennyiséget magába szívja!
  3. Ha megpuhult a bulgur és felszívta az összes vizet, keverjük fel és adjunk hozzá egy evőkanál extra szűz olívaolajat (hogy ne ragadjon össze)!
  4. Hagyjuk fedő nélkül kihűlni!
  5. Aprítsuk fel a zöldségeket: karikákra az újhagymát, és csíkokra a paprikát.
  6. A mentát vágjuk minél apróbbra!
  7. Az olívabogyó maradhat egészben vagy aki nem kedveli az erőteljes ízét, az vágja félbe!
  8. Keverjük bele a zöldségeket a kihűlt bulgurba, majd tálaljuk a kész bulgursalátát a megmosott római saláta levelekre! A tetejét szórjuk meg morzsolt feta sajttal!
  9. Frissen fogyasztható!

Kalória és szénhidráttartalma:

  • 100 g 147 kcal és 24 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Bulgur receptek még a Blogon:

(A recept leírásáért kattints a címére!)

Rakott brokkoli csirkemellel, bulgurral

Tejbebulgur

Bulgur elkészítése

 

Vélemény, hozzászólás?