Bulgursaláta sok friss zöldséggel.
Nagyon finom diétás ebéd, mivel nemcsak zöldségekből és öntetből áll, hanem a nagyon laktató és egészséges bulgur adja az alapját.
Mivel semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
A bulgur hatása a fogyásra és a vércukorszintre:
Fogyókúra szempontjából az egyik legjobb diétás köret választás a bulgur.
A bulgur nem új találmány: a törökök és a közel-keleti konyha már több ezer éve használja!
A bulgur percek alatt elkészíthető diétás köret, ami nemcsak elkészítésben, hanem külsőre is hasonlít a a rizsre (viszont pergősebb, mint a rizs).
A bulgur glikémiás indexe:
A bulgur glikémiás indexe valamivel alacsonyabb, mint a barna rizsé. A bulgur GI : 48 (közepes), barna rizs GI: 50
A bulgur ötször annyi rostot tartalmaz, mint a barna rizs, így
- nemcsak tökéletesen eltelít, hanem
- tovább érzed magad jóllakottnak tőle,
- egyensúlyban tartja a vércukorszintet,
- megszünteti a székrekedést is, továbbá
- csökkenti a vastagbélrák és epekő kialakulásának kockázatát.
- Vastartalma kiemelkedő, mangán tartalma hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Ha eddig nem ismerted a bulgurt, itt olvass róla bővebben >>> Mi a bulgur? A legfontosabb tudnivalók életmódváltóknak
Ezek már elég nyomós érvek a bulgursaláta recept elkészítése és megkóstolása mellett, igaz? 🙂
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Bulgursaláta recept
Hozzávalók (2 adag):
- 17 dkg bulgur
- 3 dl víz
- 2 szál lila újhagyma
- 1 db kápia paprika
- 10 szem olajbogyó
- 5 dkg feta
- 1 nagy csokor menta (elhagyható, de nem érdemes 😉 )
- só, extra szűz olivaolaj
- 4 db római salátalevél a tálaláshoz
Bulgursaláta elkészítése:
- Forraljuk fel a vizet egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe öntsük bele a bulgurt!
- Fedjük le, húzzuk le a tűzhelyről és hagyjuk hogy a bulgur a teljes vízmennyiséget magába szívja!
- Ha megpuhult a bulgur és felszívta az összes vizet, keverjük fel és adjunk hozzá egy evőkanál extra szűz olívaolajat (hogy ne ragadjon össze)!
- Hagyjuk fedő nélkül kihűlni!
- Aprítsuk fel a zöldségeket: karikákra az újhagymát, és csíkokra a paprikát.
- A mentát vágjuk minél apróbbra!
- Az olívabogyó maradhat egészben vagy aki nem kedveli az erőteljes ízét, az vágja félbe!
- Keverjük bele a zöldségeket a kihűlt bulgurba, majd tálaljuk a kész bulgursalátát a megmosott római saláta levelekre! A tetejét szórjuk meg morzsolt feta sajttal!
- Frissen fogyasztható!
Kalória és szénhidráttartalma:
- 100 g 147 kcal és 24 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Bulgur receptek még a Blogon:
(A recept leírásáért kattints a címére!)

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!