Fetás bulgursaláta – a legfinomabb diétás ebéd!

Bulgursaláta sok friss zöldséggel.

Nagyon finom diétás ebéd, mivel nemcsak zöldségekből és öntetből áll, hanem a nagyon laktató és egészséges bulgur adja az alapját.

A bulgur hatása a fogyásra és a vércukorszintre:

Fogyókúra szempontjából az egyik legjobb diétás köret választás a bulgur.

A bulgur nem új találmány: a törökök és a közel-keleti konyha már több ezer éve használja!

A bulgur percek alatt elkészíthető diétás köret, ami nemcsak elkészítésben, hanem külsőre is hasonlít a a rizsre (viszont pergősebb, mint a rizs).

A bulgur glikémiás indexe:

A bulgur glikémiás indexe valamivel alacsonyabb, mint a barna rizsé. A bulgur GI : 48 (közepes), barna rizs GI: 50

A bulgur ötször annyi rostot tartalmaz, mint a barna rizs, így

  • nemcsak tökéletesen eltelít, hanem
  • tovább érzed magad jóllakottnak tőle,
  • egyensúlyban tartja a vércukorszintet,
  • megszünteti a székrekedést is, továbbá
  • csökkenti a vastagbélrák és epekő kialakulásának kockázatát.
  • Vastartalma kiemelkedő, mangán tartalma hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Ha eddig nem ismerted a bulgurt, itt olvass róla bővebben >>> Mi a bulgur? A legfontosabb tudnivalók életmódváltóknak

Ezek már elég nyomós érvek a bulgursaláta recept elkészítése és megkóstolása mellett, igaz? 🙂

Bulgursaláta fetával és friss zöldségekkel
Bulgursaláta fetával és friss zöldségekkel

Bulgursaláta recept

Hozzávalók (2 adag):

  • 17 dkg bulgur 
  • 3 dl víz
  • 2 szál lila újhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 10 szem olajbogyó
  • 5 dkg feta
  • 1 nagy csokor menta (elhagyható, de nem érdemes 😉 )
  • só, extra szűz olivaolaj
  • 4 db római salátalevél a tálaláshoz

Bulgursaláta elkészítése: 

  1. Forraljuk fel a vizet egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe öntsük bele a bulgurt!
  2. Fedjük le, húzzuk le a tűzhelyről és hagyjuk hogy a bulgur a teljes vízmennyiséget magába szívja!
  3. Ha megpuhult a bulgur és felszívta az összes vizet, keverjük fel és adjunk hozzá egy evőkanál extra szűz olívaolajat (hogy ne ragadjon össze)!
  4. Hagyjuk fedő nélkül kihűlni!
  5. Aprítsuk fel a zöldségeket: karikákra az újhagymát, és csíkokra a paprikát.
  6. A mentát vágjuk minél apróbbra!
  7. Az olívabogyó maradhat egészben vagy aki nem kedveli az erőteljes ízét, az vágja félbe!
  8. Keverjük bele a zöldségeket a kihűlt bulgurba, majd tálaljuk a kész bulgursalátát a megmosott római saláta levelekre! A tetejét szórjuk meg morzsolt feta sajttal!
  9. Frissen fogyasztható!

Kalória és szénhidráttartalma:

  • 100 g 147 kcal és 24 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Bulgur receptek még a Blogon:

(A recept leírásáért kattints a címére!)

Rakott brokkoli csirkemellel, bulgurral

Tejbebulgur

Bulgur elkészítése

 

Vélemény, hozzászólás?