A basmati rizs miért jó , illetve miért jobb, mint a fehér rizs?
Erre a kérdésre keressük a választ ebben a bejegyzésben, megnézve a kalória, ch (szénhidrát) értékét, glikémiás indexét és receptekkel együtt megtanulhatod az elkészítését is.
A basmati rizs egy hosszú szemű, nem ragacsos, illatos, egészséges rizs fajta, amelynek őshazája a Himalája lábánál van, ma pedig Indiában és Pakisztánban termelik legnagyobb mennyiségben.
Különlegesen finom ízű és illatú, közepes glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrát tartalmú, hosszú szemű diétás rizs köret fogyókúrázóknak, diétázóknak fehér rizs helyett.
A basmati rizs fogyasztás előnyei:
- rosttartalma jó hatással van a koleszterin- és a vércukorszintre (a basmati rizs háromszor több rostot tartalamaz, mint a fehér rizs),
- nagyon fontos B-vitaminokat tartalmaz,
- kedvezően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat,
- segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működését,
- 100 g 1 mg vasat tartalmaz, ami 5%-a a napi szükségletnek.
Kalóriatartalma
10 dkg nyers basmati rizs 350 kalóriát tartalmaz. (A fehér rizs 353 kalóriát, ilyen szempontból nincs különbség.)
Basmati rizs ch (szénhidrát) tartalma
10 dkg nyers basmati rizs 77 gramm szénhidrátot (CH-t) tartalmaz, ami első ránézésre soknak tűnik, de ne feledd, hogy 10 dkg rizs kifőzve 31 dkg súlyú (mivel főzés közben vizet szív fel, emiatt a háromszorosára duzzad) , tehát kb. harmadannyi (kb. 25 g) szénhidrátot tartalmaz.
(10 dkg fehér rizs 78 gramm szénhidrátot tartalmaz, ilyen szempontból sincs különbség, de a basmati a tripla rosttartalmának köszönhetően lassan felszívódó szénhidrát, így sokkal laktatóbb, vércukorszint kímélő, sokáig eltelítődsz vele, később éhezel meg tőle.)
Basmati rizs glikémiás indexe
Glikémiás indexe: 58 (A közepes szint alján, az alacsony glikémiás indexhez – ami max. 55 – áll közelebb).
Összehasonlításként a fehér rizs glikémiás indexe: 87 (magas, tehát gyors felszívódású szénhidrát).
Basmati rizs főzése, elkészítése
Az eredeti indiai elkészítés szerint kétszer háromszor átmossák, majd leöblítik, ami állítólag javítja a tápértékét.
Én, a gasztroblogger az egyszerű megoldások híve vagyok, így sosem áztatom, hanem így készítem:
- Egy nagy lábasban vizet forralok, legalább a rizs mennyiségének a 10-szeresét (1 bögre rizshez min. 10 bögre vizet számolj!)
- Amikor a víz forr, megsózom himalája sóval és beleöntöm a rizst! (Mindig akkor sózd meg a vizet, ha már forr, mert a sós víz nehezebben forr fel!)
- Lejjebb veszem a tűzhelyet és fedő alatt főzöm a rizst kb. 10-12 percig.
- Mielőtt leszűröm a megfőtt rizst, mindig megkóstolok egy szemet, hogy valóban megpuhult-e?
- Ha a rizsszemek megpuhultak, leszűröm, majd hagyom 5 percig lecsöpögni!
- Frissen fogyasztható, de melegítve is finom (sőt, a 24 órán át hűtött rizs fogyasztása a tudomány mai állása szerint egészségesebb, mint a frissen elkészítetté)!
Basmati rizs recept ötletek ITT!
Ára
Beszerezhető a nagyobb bioboltokban és a hipermarketekben. Általában 1000 Ft/kg körüli áron lehet kapni, de szerencsére több helyen is árulnak belőle kisebb (pl. 0,5 kg-os) kiszerelést, így nem kell egyszerre sokat fizetned érte.
Most már tudod, hogy a basmati rizs miért jobb, mint a fehér rizs?
Azért, mert annak ellenére, hogy ugyanolyan magas a szénhidráttartalma, mint a fehér rizsnek, lassan felszívódó szénhidrát. Ez azt jelenti,hogy laktatóbb, mint a fehér rizs, és sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintedet. Ez által később leszel éhes és kevesebbet fogsz enni.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
További Diétás Köretek krumpli és fehér rizs helyett

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!