A basmati rizs miért jó, miért diétásabb, mint a fehér rizs?

A basmati rizs miért jó , illetve miért jobb, mint a fehér rizs?

Erre a kérdésre keressük a választ ebben a bejegyzésben, megnézve a kalória, ch (szénhidrát) értékét, glikémiás indexét és receptekkel együtt megtanulhatod az elkészítését is.

A basmati rizs egy hosszú szemű, nem ragacsos, illatos, egészséges rizs fajta, amelynek őshazája a Himalája lábánál van, ma pedig Indiában  és Pakisztánban termelik legnagyobb mennyiségben.

Különlegesen finom ízű és illatú, közepes glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrát tartalmú, hosszú szemű diétás rizs köret fogyókúrázóknak, diétázóknak fehér rizs helyett.

A basmati rizs miért jó? – A basmati rizs fogyasztás előnyei:

  • rosttartalma jó hatással van a koleszterin- és a vércukorszintre (a basmati rizs háromszor több rostot tartalamaz, mint a fehér rizs),
  • nagyon fontos B-vitaminokat tartalmaz,
  • kedvezően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat,
  • segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működését,
  • 100 g 1 mg vasat tartalmaz, ami 5%-a a napi szükségletnek.

Kalóriatartalma

10 dkg nyers basmati rizs 350 kalóriát tartalmaz. (A fehér rizs 353 kalóriát, ilyen szempontból nincs különbség.)

Basmati rizs ch (szénhidrát) tartalma

10 dkg nyers basmati rizs 77 gramm szénhidrátot (CH-t) tartalmaz, ami első ránézésre soknak tűnik, de ne feledd, hogy 10 dkg rizs kifőzve 31 dkg súlyú (mivel főzés közben vizet szív fel, emiatt a háromszorosára duzzad) , tehát kb. harmadannyi (kb. 25 g) szénhidrátot tartalmaz.

(10 dkg fehér rizs 78 gramm szénhidrátot tartalmaz, ilyen szempontból sincs különbség, de a basmati a tripla rosttartalmának köszönhetően lassan felszívódó szénhidrát, így sokkal laktatóbb, vércukorszint kímélő, sokáig eltelítődsz vele, később éhezel meg tőle.)

Basmati rizs likémiás indexe

Glikémiás indexe: 58 (A közepes szint alján, az alacsony glikémiás indexhez – ami max. 55 – áll közelebb).

Összehasonlításként a fehér rizs glikémiás indexe: 87 (magas, tehát gyors felszívódású szénhidrát).

Basmati rizs miért jó a diétás étrendben? Basmati rizs főzése, kalória, ch értéke, glikémiás indexe

Basmati rizs főzése, elkészítése

Az eredeti indiai elkészítés szerint kétszer háromszor átmossák, majd leöblítik, ami állítólag javítja a tápértékét.

Én, a gasztroblogger az egyszerű megoldások híve vagyok, így sosem áztatom, hanem így készítem:

  1. Egy nagy lábasban vizet forralok, legalább a rizs mennyiségének a 10-szeresét (1 bögre rizshez min. 10 bögre vizet számolj!)
  2. Amikor a víz forr, megsózom himalája sóval és beleöntöm a rizst! (Mindig akkor sózd meg a vizet, ha már forr, mert a sós víz nehezebben forr fel!)
  3. Lejjebb veszem a tűzhelyet és fedő alatt főzöm a rizst kb. 10-12 percig.
  4. Mielőtt leszűröm a megfőtt rizst, mindig megkóstolok egy szemet, hogy valóban megpuhult-e?
  5. Ha a rizsszemek megpuhultak, leszűröm, majd hagyom 5 percig lecsöpögni!
  6. Frissen fogyasztható, de melegítve is finom (sőt, a 24 órán át hűtött rizs fogyasztása a tudomány mai állása szerint egészségesebb, mint a frissen elkészítetté)!

Basmati rizs recept ötletek ITT!

Basmati rizs miért jó

Basmati rizs ára

Beszerezhető a nagyobb bioboltokban és a hipermarketekben. Általában 700-800 Ft/kg áron lehet kapni, de szerencsére több helyen is árulnak belőle kisebb (pl. 0,5 kg-os) kiszerelést, így nem kell egyszerre sokat fizetned érte.

További Diétás Köretek krumpli és fehér rizs helyett

Most már tudod, hogy a basmati rizs miért jobb, mint a fehér rizs?

Azért, mert annak ellenére, hogy ugyanolyan magas a szénhidráttartalma, mint a fehér rizsnek, lassan felszívódó szénhidrát. Ez azt jelenti,hogy laktatóbb, mint a fehér rizs, és sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintedet. Ez által később leszel éhes és kevesebbet fogsz enni.

Azért is jó még, mert ugyanolyan fehér színe van, mint a hagyományos fehér rizsnek, így a “muglik” (azok, akik nem fogyasztanak diétás ételeket) is szívesen megeszik. 🙂

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

diétás gasztroblogger

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

 

Vélemény, hozzászólás?