A basmati rizs miért jó, miért diétásabb, mint a fehér rizs?

A basmati rizs miért jó , illetve miért jobb, mint a fehér rizs?

Erre a kérdésre keressük a választ ebben a bejegyzésben, megnézve a basmati rizs kalória, ch (szénhidrát) értékét, glikémiás indexét és receptekkel együtt megtanulhatod a basmati rizs elkészítését is.

A basmati rizs egy hosszú szemű, nem ragacsos, illatos rizs, amelynek őshazája a Himalája lábánál van, ma pedig Indiában  és Pakisztánban termelik legnagyobb mennyiségben.

Különlegesen finom ízű és illatú, közepes glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrát tartalmú, hosszú szemű diétás rizs köret fogyókúrázóknak, diétázóknak fehér rizs helyett.

A basmati rizs miért jó? – A basmati rizs fogyasztás előnyei:

  • rosttartalma jó hatással van a koleszterin- és a vércukorszintre (a basmati rizs háromszor több rostot tartalamaz, mint a fehér rizs),
  • nagyon fontos B-vitaminokat tartalmaz,
  • kedvezően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat,
  • segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működését,
  • 100 g basmati rizs 1 mg vasat tartalmaz, ami 5%-a a napi szükségletnek.

A basmati rizs miért jó még?

Basmati rizs kalóriatartalma

10 dkg nyers basmati rizs 350 kalóriát tartalmaz. (A fehér rizs 353 kalóriát, ilyen szempontból nincs különbség.)

Basmati rizs ch (szénhidrát) tartalma

10 dkg nyers basmati rizs 77 gramm szénhidrátot (CH-t) tartalmaz, ami első ránézésre soknak tűnik, de ne feledd, hogy 10 dkg rizs kifőzve minimum 20 dkg súlyú, tehát kb. fele annyi (38 g) szénhidrátot tartalmaz.

(10 dkg fehér rizs 78 gramm szénhidrátot tartalmaz, ilyen szempontból sincs különbség, de a basmati rizs a tripla rosttartalmának köszönhetően lassan felszívódó szénhidrát, így sokkal laktatóbb, vércukorszint kímélő, sokáig eltelítődsz vele, később éhezel meg tőle.)

Basmati rizs glikémiás indexe

A basmati rizs glikémiás indexe: 58 (A közepes szint alján, az alacsony glikémiás indexhez – ami max. 55 – áll közelebb).

Összehasonlításként a fehér rizs glikémiás indexe: 87 (magas, tehát gyors felszívódású szénhidrát).

Basmati rizs miért jó a diétás étrendben? Basmati rizs főzése, kalória, ch értéke, glikémiás indexe
Így néz ki a basmati rizs

Basmati rizs főzése, elkészítése

A basmati rizs főzése nagyon egyszerű. Az eredeti indiai elkészítés szerint kétszer háromszor átmossák, majd leöblítik, ami állítólag javítja a basmati rizs tápértékét.

Én, a gasztroblogger az egyszerű megoldások híve vagyok, így sosem áztatom, hanem így készítem:

  1. Egy nagy lábasban vizet forralok, legalább a rizs mennyiségének a 10-szeresét (1 bögre rizshez min. 10 bögre vizet számolj!)
  2. Amikor a víz forr, megsózom himalája sóval és beleöntöm a basmati rizst! (Mindig akkor sózd meg a vizet, ha már forr, mert a sós víz nehezebben forr fel!)
  3. Lejjebb veszem a tűzhelyet és fedő alatt főzöm a rizst kb. 10-12 percig.
  4. Mielőtt leszűröm a megfőtt rizst, mindig megkóstolok egy szemet, hogy valóban megpuhult-e?
  5. Ha a rizsszemek megpuhultak, leszűröm le a főtt basmati rizst, majd hagyom 5 percig lecsöpögni!
  6. Frissen fogyasztható, de melegítve is finom!!

Basmati rizs recept ötletek ITT!

Basmati rizs miért jó
Főtt basmati rizs

Basmati rizs ár

A basmati rizst be tudod szerezni a nagyobb bioboltokban és a hipermarketekben. Általában 700-800 Ft/kg áron lehet kapni, de szerencsére több helyen is árulnak belőle kisebb (35 dkg-os) kiszerelést, így nem kell egyszerre sokat fizetned érte.

Most már tudod, hogy a basmati rizs miért jó , illetve miért jobb, mint a fehér rizs?

Azért, mert a basmati rizs annak ellenére, hogy ugyanolyan magas a szénhidráttartalma, mint a fehér rizsnek, lassan felszívódó szénhidrát. Ez azt jelenti,hogy laktatóbb, mint a fehér rizs, és sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintedet. Ez által később leszel éhes és kevesebbet fogsz enni.

Azért is jó a basmati rizs, mert ugyanolyan fehér színe van, mint a hagyományos fehér rizsnek, így a “muglik” (azok, akik nem fogyasztanak diétás ételeket) is szívesen megeszik. 🙂

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

diétás gasztroblogger

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?